Mijn visie op het nieuws van de wereld.
Parijs , Beiroet en…….
Parijs , Beiroet en…….

Parijs , Beiroet en…….

Het is al weer enkele dagen geleden dat de aanslagen in Parijs gebeurd zijn. Het is niet de eerste keer dat er aanslagen worden gepleegd. In Beiroet en andere steden is het een bijna normaal verschijnsel. Die aanslagen hebben dezelfde kenmerken als die in Parijs. Excessief geweld en doelbewust zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers maken. Nu verder van het daadwerkelijke strijdveld. Een guerrilla strijd tegen de burgers van de landen waardoor ze bedreigd worden. Maar dat is onderdeel van hun strijdwijze en bijna onmogelijk om geheel af te schermen.

Omdat het zo dichtbij is krijgt het nu een lawine aan aandacht. In plaats van rustig uit te leggen dat het een laffe strijdwijze is waaraan je geen eer kunt ontlenen en alleen de daden te veroordelen zijn vele heren politici weer juist datgene aan het doen wat in het voordeel van de IS is. Ze geven de islam de schuld , gaan weer grenzen optrekken en strenger optreden tegen …………. .

Het is niet het geloof die deze misdaden begaan. Het zijn mensen. Tegen deze mensen moet je optreden. Streng en indien nodig misschien ook met geweld. Maar ook met een dialoog , waarbij jezelf in de spiegel moet durven kijken , omdat geweld altijd een reden heeft.

Het lijkt mij niet toevallig dat de oorlogshaarden in de wereld over het algemeen daar zijn waar de westerse mogendheden vanuit een koloniaal tijdperk kunstmatige grenzen hebben neergelegd.

Het is de makkelijkste manier om de schuld bij anderen neer te leggen maar ik denk dat we ook kritisch naar ons zelf moeten kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *